sâmbătă, 3 mai 2014

Prelucrarea datelor

O baza de date este creata pentru un anumit scop. Pentru prelucrarea datelor cu ajutorul calculatorului este necesara modelarea realitatii.
Definirea unui model de date presupune existenta a 3 elemente:
  • Structura modelului
  • Operatorii care actioneaza asupra structurilor de date( citire, memorare, modificare)
  • Restrictiile pentru mentinerea corectitudinii datelor (reguli de integritate)
Structura modelului presupune: Definirea obiectelor utilizand elemente  genetice
  • Camp  - cel mai mic element al structurii care poate fi identificat in vederea prelucrarii;
  • Inregistrare - ansamblu de campuri, element genetic al structurii;
  • Stabilirea relatiilor (asocierilor) intre obiecte
Prelucrarea datelor se face prin intermediul unor seturi de instrictiuni (sau comeni ) denumite programe sau aplicatii, create de programatori.

Datele si imformatiile reprezinta componentele primare ale sistemului informational.

Data reprezinta o insiruire de caractere numerice sau alfa numerice, care au o anumita semnificatie. Datele economice  descriu actiuni, procese, fapte, fenomene referitoere la firma sau la procesele din afara acesteia.
Informatiile se obtin in general din prelucrarea datelor, ele nu se confunda insa cu acestea.
In concluzie se poate spune ca orice informatie este o data, dar nu orice daca este o informatie, ci numai accea care are pentru receptor un caracter de noutate.
 O baza de date repreinta o modalitate de stocare a unor informatii(date) pe un suport extern, cu posibilitatea regasirii acestora. De obicei o baza de date este memorata intr-unul sau mai multe fisiere. Cel mai raspandit model de baze de date este cel relational, in care datele sunt memorate in tabele. Pe langa tabele, o baza de date relationala mai poate contine: indecsi, proceduri stocate, trigger-e, utiliatori si grupuri de utilizatori, tipuri de date, mecanisme de securitate si ed gestiune a tanzactii.
Din punct de vedere al teoriei comunicatiilor, informatia este un mesaj, un semnal ce reflec5ta starea unui sistem sau a  mediului in care acesta functioneaza si care aduce receptorului un spor de cunoastere.

Procesarea textelor se realizeaza fie cu programe specializare cum sunt procesoarele de texte wordstar, word, wordperfect, fie cu componente pentru tratare text ale unor sisteme de programe avand in destinatie principala, spre exemplu editorul de texte WRITE al sistemului grafic de operare WINDOWS,  editoarele de texte ale procesoarelor de tabele(LOTUS 1-2-3) si ale sistemelor integrate (WORKS).
Procesarea documentelor reprezinta un mod de utilizare modern si eficient al tehnicilor informatice si electronice in vederea receptarii, memorarii si prelucrarii grafice a imaginilor continute in document.
Un document poate contine informatii provenite sin surse diferite: situatii si rapoarte rezultate din procesarea datelor, tabele si reprezentari grafice realizate de un procesor de tabele, schite si desene tehnice etc.
Procesarea informatiei vizuale, organizate sub forma documentelor, se realizeaza de catre programe specializate pentru procesarea documentelor( VENTURA, PAGE  MAKER, QUARK XPRESS, COREL DRAW) sau de catre functii specializate ale procesoarelor de texte sau tabele(WORD, WORDPERFECT, LOTUS 1-2-3, EXCEL, WORKS).
Documentele astfel procesate se memoreaza pe suporturi tehnice  de date avand o anumita organizzare pentru a putea si apoi usor regasite, consultate la terminal, imprimate pe hartie sau pe microfilm, comunicate la distanta sau introduse intr-un proces de prelucrare grafica.
Procesarea sunetului imbraca forme foarte variate, e la vocea umana(mesaje, convorbiri telefonice, intalniri, conferinte) la sunete obtinute prin sinteza electronica, la sunete naturale sau la sunete muzicale. Aceste multiple izvoare de informatie sonora sau auditiva, perceputa analogic si convertita in forma digitala, ofera "materia prima" ce urmeaza a fi procesata digital cu ajutorul unor echipamente si programe specializate in tratarea informatiei sonore, cum este sistemul SOUND BLASTER care poate functiona cuplat la orice calculator personal. Se realizeaza in acest mod o interfata acustica a sistemului informaticin sistemele audio analogice uzuale( casetofon, magnetofon, compact-disk etc.), precum si dispozitivele de comunicatie acustica de genul : telefon, interfon etc.
Procesarea de imagini(imagini in miscare) completeaa gama de posibilitati oferite de celelalte genuri de tratare a informatiei si constituie una din realizarile cele mai moderne ale electronicii si informaticii.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu