duminică, 6 aprilie 2014

Structura chimica a acizilor nucleici



  
Acizii nucleici sunt substante chimice macro-moleculare obtinute prin polimerizarea unor unitati mai simple, numite nucleotide. O nucleotida este constituita dintr-un radical fosforic, un zahar si o baza azotata.
Zaharurile care intra in alcatuirea acizilor nucleici sunt riboza la ARN(acid ribonucleic) si dezoxiriboza la ADN.
Bazele azotate din macromolecula de ADN sunt: adenina (A), guanina (G), citozina (C) si timina (T). La ARN, in locul timinei se afla uracilul (U).
a) Acidul dezoxiribonucleic (ADN). Macromole-cula de ADN este bicatenara, fiind formata din doua lanturi polinucleotidice, infasurate elicoidal in jurul unui ax comun, formand astfel un dublu helix. Cele doua catene sunt complementare, in senul ca, daca pe prima catena se gaseste adenina, pe cea de-a doua catena, in dreptul ei, se gaseste intotdeauna timina, iar daca pe prima catena se gaseste guanina, pe a doua avem citozina si reciproc: in dreptul timinei se gaseste adenina, iar in dreptul citozinei se afla guanina. Intre bazele azotate complementare (A-T si C-G) se formeaza legaturi de hidrogen care asigura mentinerea impreuna a celor doua catene polinucleotidice.
Sinteza ADN se realizeaza dupa modelul semiconservativ si se numeste replicatie. Prin ruperea legaturilor de hidrogen, cele doua catene complementare se separa, iar pe ele sunt atasate nucleotide libere din citoplasma, pe baza de complementaritate. In urma acestui proces, in care sunt implicate numeroase enzime (molecule proteice cu rol de catalizatori ai unor reactii biochimice), rezulta doua molecule de ADN bicatenar identice cu molecula initiala, fiecare avand o catena veche (care a avut rol de model) si o catena nou sintetizata.
b) Acidul ribonucleic (ARN). ARN are in general o structura monocatenara, fiind alcatuit dintr-un singur lant polinucleotidic. In celula ARN este sintetizat pe baza informatiei continute in molecula de ADN prin complementaritatea A-U, T-A, C-G, G-C.
Exista mai multe tipuri de ARN (ARN viral, ARN mesager, ARN de transfer, ARN ribozomal, ARN nuclear mic), ale caror roluri le vom explica la momentul potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu