miercuri, 9 aprilie 2014

Morometii

Morometii de Marin Preda
In planul existentei comunitatii, viata satului este surprinsa prin  alte destine conturate prin cateva episoade epice semnificative. Povestea de iubire dintre iubire dintre Polina, fiica lui Balosul, si Birica, taran sarac, seincheaga ca o replica evident polemica in raport cu eroii lui Rebreanu, Ion si Ana. Birica nu este eroul inlantuit de instincul posesiunii pamantului, neincercand cu obstinatii sa parvina.
Semnificativ, el intra in orizontul romanului, apropiindu-se  cantand, de casa fetei pe care o iubeste atat de mult incat nu ar lasa-o pentru nimic. Cuvintele umilitoare si uimitoare ale lui Tudor Balosul nu-i trezesc dorinta de a  se razbuna, luandu-i acestuia pamanturile, ci durerea sincere ca este dispretuit doar pentru ca nu este bogat. el o iubeste cu duiosie si disperare pe  Polina, fiind gata sa renunte la zestrea care ii se cuvine. Femeie apriga, care lupta cu o extraordinara energie pentru drepturile sale.
Desi cea mai importanta, istoria Morometilor, nu acopera toata suprafata romanului, elte istorisiri vin sa coloreze viata unui sat de la campie in care oamenii, traind cub amenintarea unui timp capricios continua imperturbabili sa se nasca, sa traiasca intamplari frumoase sau mai putin frumoase si in cele din urma sa moara lasand locul altora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu