marți, 8 aprilie 2014

Iudaismul

Religia iudaica isi are originea in Orientul MIjlociu, mai exact in Mesopotamia, Aram si Cannan. Aceste teritorii sunt astazi Irak, Siria si Israel. In antichitate, evreii se deosebesc de ceilalti prin faptul ca religia lor este centrata in jurul unui singur Dumnezeu, pe care il numesc Yahve, in timp ce alte religii sunt politeiste.
Cartile fundamentale ale religiei iudaice sunt Tora, Cabala, Mishnah si Talmudul.
Tora, numita de crestini Vechiul Testament este scris in ebraica, cu exceptia catorva capitole sau versete care sunt scrise in limba arameica. Ea este de fapt un dialog dintre Yahve si evrei.
Biblia si Talmudul afirma existenta lui dumnezeu ( Yahve). Omul trebuie sa caute toata viata ca sa ajunga aproape de Dumnezeu. In Biblie, Dumnezeu "se arata" ca Dumnezeu unic, creator al lumii si al oamenilor.
Mesajul religios al iudaismului este iubirea fata de oameni si de dreptate. Cel care iubeste oamenii, il iubeste si il cinsteste si pe Yahve, deoarece oamenii sunt creatia sa.
Rugaciunea permite fiecaruia sa se ragaseasca in fata lui Dumnezeu. Rugaciunile se desfasoara in sinagogi si sunt facute numai de barbati. Sinagoga este casa de rugaciuni in care se intalnesc evreii pentru e se ruga si pentru a studia. Rabinul este indrumator spiritualm cel care conduce serviciul religios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu